Courgettesoep met munt

Dit keer een lekkere courgette soep van Jamie Oliver.  We hadden veel courgettes uit de moestuin en achtertuin dus lekker wat recepten opgezocht met courgettes.

Wat ik er van vind? 

Ik vond het een super lekker soepje. Ik heb de helft van het recept gemaakt ivm ik het zonde vind om voedsel weg te gooien.  De soep was lekker van smaak de mijne was wat waterig uitgevallen maar dat kan komen ivm de Kids druk waren en ik niet 100% kon concentreren op het recept. Maar de smaak was super! Zeker een recept om te bewaren en vaker te maken.

Recept

 4  60 min

 vegetarisch- Frans

Ingrediënten

 

  • 6 lente-uitjes
  • 1 kg groene courgettes (of gele, als je ze kunt krijgen)
  • olijfolie
  • klontje boter
  • ½ citroen
  • 8 takjes verse munt
  • 1,4 liter biologische groente- of kippenbouillon
  • 5 volle eetlepels zure room
  • 150 g vers geraspte cheddar of Goudse kaas van goede kwaliteit
  • extra vergine olijfolie


Bereiding
Snijd de lente-uitjes en courgettes met de hand of in een keukenmachine in dunne plakjes. Leg ze met een scheutje olijfolie, een klontje boter en een flinke snuf peper en zout in een grote pan op matig tot laag vuur. Rasp er de schil van ½ citroen bij en voeg de blaadjes van 2 of 3 takjes munt toe.

Roer alles goed door elkaar en laat de courgette terwijl je ongeveer om de 5 minuten roert, 40 minuten pruttelen. Houd de temperatuur goed onder controle en let op dat de boel niet aanbrandt. Als de plakjes courgette zo langzaam garen worden ze echt waanzinnig lekker – het geheim van de unieke smaak zit hem in het langzame bakken en de tijd.

Na 40 minuten heb je als het goed is een zacht, groengeel courgetteprutje. Draai het vuur hoger, voeg de bouillon toe en breng de soep aan de kook. Neem hem van het vuur en roer er 3 eetlepels zure room, de geraspte kaas en het sap van de geraspte halve citroen bij. Voeg de rest van de muntblaadjes toe, maar doe er ook een paar in een kopje koud water voor de garnering.

Giet de soep voorzichtig in een blender of keukenmachine (zo nodig in meerdere porties) en pureer hem tot hij glad is, of pureer hem met een staafmixer. Proef een hapje, voeg eventueel nog wat peper en zout, munt en citroensap toe, en verdun hem als je hem nog iets te dik vindt met een scheutje water.

Als je wilt kun je de soep voorzichtig opwarmen, maar laat hem in geen geval meer aan de kook komen, dat vindt de kaas niet fijn. Als je de soep koud serveert kun je bijna niet zonder een scheutje water omdat de kaas stolt als hij afkoelt. Schep de kommen vol, maak de resterende zure room aan met een scheutje water tot hij goed schenkbaar is en schenk een scheutje in elke kom. Garneer de porties met de apart gehouden muntblaadjes en sprenkel er aan tafel een drupje extra vergine olijfolie over.

tip
Aan het eind van de zomer, als het wat kouder begint te worden en het courgetteseizoen ten einde loopt, is het ook erg lekker om een handvol kikkererwten of rijst met deze soep mee te koken.

tip
Gebruik als het even kan courgettes van diverse kleuren, zoals die op boerenmarkten en in betere supermarkten verkrijgbaar zijn, en neem stevige exemplaren van maximaal 12-15 cm. Grote, sponzige courgettes zijn minder lekker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *