Stoofperen

Wij zijn thuis dol op stoofperen, en deze week hebben we een grote emmer vol aan stoofperen geoogst op de moestuin. 5 kilo!! Nu kan ik ze wel in de kelder bewaren en gebruiken wanneer ik wil. Maar ik zou het zonde vinden dat ze wel vergeten worden of een deel. Dus hup lekker inmaken in pot. Ook is dit ideaal omdat stoofperen toch langer de tijd nodig hebben met koken.

Daarom deel ik in dit bericht wat recepten met jullie. Wij rekenen zelf 1.5 peer per persoon. Dus 3 helfden, dit paste precies in 2 grote potten dus kunnen we 2x van eten. Per pot zit wel wat extra partjes in, want zeg nou zelf een stoof peertje bij het toetje is heerlijk !

Je kan er ook voor kiezen om de peren niet in te maken maar direct te gebruiken.

Stoofperen met kaneel.

Voor 5/6 personen

  • 1.5 kilo stoofperen.
  • 1 kaneelstokje of 1.5 theelepels kaneel
  • 5 eetlepels suiker
  1. Schil de peren en snij ze door de helft en haak eventueel de kern er uit. Ik heb dit gedaan met een uithollepel. Dat ziet er mooi uit. Je kan er ook voor kiezen om de peren geowon hele te laten.
  2. Die de peren in de pan en doe ze ruim onder water. Doe hierbij de kaneel en de suiker. Breng dit aan de kook met een deksel op de pan.
  3. Controller af en toe of de stoofperen al goed gaar zijn. Door ze lang te koken krijgen ze een mooi kleurtje.
  4. Zijn ze klaar? Dan kan je het serveren of inmaken (zie onder aan artikel hoe). Je kan er ook voor kiezen om van het kookvocht een lekker sausje te maken. Maak het dan wat dikke met bindmiddel of bloem.

Kruidige stoofperen in rode wijn. 

Ik hou echt niet van het drinken van rode wijn, maar stoofperen en rode wijn jammie!!

  • 1 kg stoofperen
  • 1 citroen
  • 200 ml rode wijn
  • 75 g suiker
  • 1 kaneelstokje of 1.5 theelepels kaneel
  • 4 kruidnagels
  • 1 laurierblaadje
  1. Schil de peren, was de citroen en snij deze in kleine stukken.
  2. Doe alles in een grote pan, en vul aan met water tot de peren helemaal onder zitten.
  3. laat dit een uur koken op een laag vuurtje.

 

Het inmaken

Door de peren in te maken heb je mooi een voorraadje om snel iets lekkers snel op tafel te krijgen.

  1. Maak grote potten en de deksels goed schoon. Ik doe dit door ze te weken in een sopje. Droog ze daarna goed af.
  2. Zorg er voor dat de potten lekker warm zijn als je de peren er in doet.
  3. Verdeel de peren over de potten, ik doe dit direct voor 1 maaltijd voor mijn gezin. Ik kon van 1.5 kilo 2 grote potten vullen.
  4. Zit er al wat vocht in de pot, haal dan even vast luchtbellen uit de pot. Dit doe je door even de pot op de aanrecht te tikken of met een saté prikker.
  5. Doe nu meer vocht in de pot tot 3 cm onder de rand. Herhaal nu stap 4 nogmaal.
  6. Vul nu de pot helemaal aan met vocht. Zorg er voor dat alle peren goed onder het vocht zitten en er geen lucht bij zit.
  7. Draai nu de dop op de pot. En zet hem op zijn kop. Laat ze zo een tijdje staan. Als je de potten omdraai en ze zijn vacuüm gesloten kan je de potten heel lang bewaren. ( tot wel een jaar )

 

Ik hoop dat alles duidelijk was, en jullie ook heerlijk kunnen genieten van stoofperen.

Liefs,

Sjoerdje

3 Responses

Geef een reactie