Zoetzure courgette 

Links recept 1 rechts recept 2

Ik ben aardig in de weer met mijn courgettes in te maken. Want weggooien is dood zonde. Gisteren heb ik al een recept gedeeld wat ik uit het landleven boekje heb gehaald en een heb daar een beetje mijn eigen draai aan gegeven.

Vandaag heb ik weer 2 recepten voor jullie. Het 1e recept zelf wat lekkere smaken bij elkaar gevoegd.  En het 2de recept heb ik van een kennis gekregen

Ook komen alle groentes uit eigen tuin.  We hebben heerlijk groente deze weken grote oogsten elke week.

Goede voorbereiding 

Het is wel belangrijk dat je de courgettes van te voren even wast, schilt en de zaadlijsten verwijderd.  Bestrooi ze daarna flink met zou en leg er een paar uur in de koelkast. Hierdoor gaat de vocht uit de courgettes ( ik sta er altijd versteld van hoeveel er wel niet uit komt). Spoel ze daarna af en dep ze goed droog. Zoals ik al eerder genoemd heb in mijn andere blogs, zuigt de courgette het zoetzure mengsel lekker op en de zachte gedeelte word alleen maar nog zachter als het een aantal weken staat.

Ook is het belangrijk dat je potten goed schoon zijn.  Kook ze even uit of maak ze goed schoon met soda.

Recept 1

Nodig per pot:

  • Zoetzuur mengsel  ( klik hier voor het recept )
  • 1tl venkelzaad
  • 1tl mosterd zaad
  • Plakjes ui
  • 2 tenen Knoflook
  • 1tl gedroogde chili

Snijd de courgettes ( die zoals hier boven staat uitgelegd even in het zout in de koelkast hebben gelegen) in de gewenste vorm. Snijden de ui en knoflook in plakjes. Doe nu de ui, knoflook en de kruiden in de pot en doe hierboven op de courgette. Schenk nu het kokend hete zoetzure mengsel in de pot. Tik even goed met de pot op het aanrecht of ga even met een mes langs de rand. Zo komen alle luchtbellen er uit.

Nu zijn de potten aantal maanden houdbaar.  Je kan de potten ook even wecken in de oven voor een half uurtje op 90 graden. Dan zijn ze wel een jaar houdbaar.

Recept 2

  • Zoetzuur mengsel  ( klik hier voor het recept )
  • Paprika
  • Ui
  • 2 tl dille kruiden
  • 1 tl mosterdzaad
  • 1tl kurkuma

Snik de courgette, ui en paprika. Doe de ui, paprika en kruiden in de pot en doe hierboven op de courgette. Schenk nu het kokend hete zoetzure mengsel in de pot. Tik even goed met de pot op het aanrecht of ga even met een mes langs de rand. Zo komen alle luchtbellen er uit.

Nu zijn de potten aantal maanden houdbaar.  Je kan de potten ook even wecken in de oven voor een half uurtje op 90 graden. Dan zijn ze wel een jaar houdbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *